Suomenkieliset tarotkortit aloittelijalle

Mitä tarotkortit oikein ovat?

Tarot on korttijärjestelmä, josta löytyy teemoiltaan samana toistuvat 78 korttia. Tarotkorttien kautta voi etsiä näkökulmia ihmiselämän pieniin ja suuriin kysymyksiin.

Tarotkorttien avulla on mahdollista syventää omaa itsetuntemusta, mutta niiden käyttö myös edellyttää jonkin verran kykyä itsereflektointiin, sillä koko elämäänsä ja sen valintoja ei voi varauksetta heittää vain korttipakan varaan.

Parhaimmillaan tarotkortit voivat toimia esimerkiksi rauhoittavana rituaalina arjessa, jolloin on mahdollista pysähtyä itsensä ääreen ja kysyä itseltä se tärkein kysymys: mitä minulle oikeastaan kuuluu? Entä mihin nyt kannattaisi kiinnittää huomiota elämässä?

Mitä kortteja tarotpakassa on?

Tarotkorttipakka jakautuu Isoon Arkanaan, eli suurten salaisuuksien kortteihin, joita on tarotpakassa 22, ja Pieneen Arkanaan, eli pienten salaisuuksien kortteihin, joita löytyy pakasta 56.

Pieni Arkana jakautuu neljään eri maailmaan: sauvoihin, maljoihin, miekkoihin ja lantteihin, jotka kaikki symboloivat ihmiselämän eri osa-alueita.

Sauvat yhdistetään toimintaan, inspiraatioon ja intohimoon, ja niiden elementti on tuli. Maljat liitetään alitajuntaan, tunteisiin ja intuitioon, ja niiden elementti on vesi. Miekat yhdistetään ajatuksiin, järkeen ja logiikkaan, ja niiden elementti on ilma. Lantit kytkeytyvät talouteen, käytännöllisyyteen ja konkretiaan, ja niiden elementti on maa.

Jokainen Pienen Arkanan maailma sisältää myös omat hovikorttinsa: lähetin, ritarin, kuninkaan ja kuningattaren sekä lisäksi ässäkortin. Esimerkiksi sauvojen maailmassa nämä kortit ovat: Sauvojen lähetti, Sauvojen ritari, Sauvojen kuningas, Sauvojen kuningatar ja Sauvojen ässä.

Suureen Arkanaan lukeutuu 22 korttia, jotka ovat: Narri, Maagikko, Ylipapitar, Hallitsijatar, Hallitsija, Ylipappi, Rakastavaiset, Vaunut, Voima, Erakko, Kohtalonpyörä, Oikeus, Hirtetty, Kuolema, Kohtuus, Paholainen, Torni, Tähti, Kuu, Aurinko, Tuomio ja Maailma.

Suurta Arkanaa voi tarkastella myös tarinallisena jatkumona, jonka alussa nollakortissa Narrin matka alkaa. Jokainen meistä on lopulta narri elämän matkalla, jossa emme voi etukäteen täysin tietää, mitä elämässä tulee vastaan, millaisia valintoja tulemme vielä tekemään ja millaisia seurauksia niillä tulee olemaan.

Tarotkorttien historia

Tarotkorteilla on satoja vuosia vanha historia ja korttien vaiheista löytyy vaihtelevaa tietoa eri lähteistä. Alkujaan kortit ovat toimineet pelikortteina ja varhaisimpia viitteitä korttien käytöstä löytyy 1400-luvun Italiasta, mutta niiden uskotaan olevan tätäkin vanhempia. Korttien alkuperään yhdistetään toisinaan erilaisia myyttejä muinaisesta Egyptistä tarunomaiseen Atlantikseen.

Historiansa varrella tarotkortit ovat saaneet osakseen moninaisia käyttötarkoituksia ja mystisiäkin merkityksiä. Ne ovat olleet erilaisten salaseurojen kiinnostuksen kohteina ja kortteja on myös käytetty ennustamiseen.

Tarotkorttien monitulkintaisuus perustuu yksityiskohtaisiin kuviin ja korttien symboliikkaan, joka voi saada eri konteksteissa eri merkityksiä. On hyvä muistaa, että merkitykset luo aina ihminen ja kulloinen yhteisö, jossa tarotkortteja käytetään. Toisin sanoen yhtä ainoaa oikeaa tapaa tarotkorttien käytöllä ei ole, mutta värikästä historiaa senkin edestä.

Vaikka tarotkorttipakasta löytyy aina sama korttijärjestelmä, tyylillisesti erilaisia tarotpakkoja löytyy nykyään lukemattomia erilaisia. Kenties kaikkein tunnetuin tarotpakka on 1900-luvun alussa Arthur Edward Waiten suunnittelema ja Pamela Colman Smithin kuvittama niin kutsuttu Rider-Waite-pakka, jota käytetään tänä päivänä yhä laajasti. Löydät tähän perinteiseen tyyliin pohjautuvan suomenkielisen A. E. Waite -tarotkorttipakan verkkokaupastani tästä.

Tarot nykyään

Koska tarotilla ei ole täysin yhtenäistä historiaa, tästäkin näkökulmasta voisi todeta, ettei kortteja oikeastaan voi käyttää vain yhdellä oikealla tai väärällä tavalla. Tarotin merkitys ja käyttötarkoitus muotoutuu oman aikansa ja käyttäjiensä mukaan.

Nykypäivänä tarotkortit ovat monelle ennen kaikkea itsetutkiskelun väline. Korttien kanssa voi pohtia askarruttavia kysymyksiä omassa elämässä ja peilata korttinostoissa omia ajatuksia, reaktioita ja tulkintoja. Kortteja voi käyttää yksin tai yhdessä tuttavien kanssa tai pyytää tulkintaa tarottulkitsijalta.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa nostaa kortteja tai tiettyjä kysymyksiä, mitä korteilta tulisi kysyä. Perinteisesti tarotluennassa saatetaan kysyä esimerkiksi rahaan, rakkauteen tai terveyteen liittyviä asioita. On myös olemassa ”tarotpöytiä”, joista tunnetuin lienee kelttiläinen risti, jossa tarotluenta toteutetaan tietyn asetelman mukaisesti.

Oma aiheensa onkin sitten se, kuinka tarkkoja kysymyksiä korteilta kannattaa kysyä ja miten kysymykset kannattaisi muotoilla. Monesti hieman laveampi, suuntaa antava tai tilannetta avartava kysymyksen asettelu voi oivalluttaa ihan eri tavalla ja laajemmalla skaalalla kuin kyllä tai ei -tyyppinen kysymys.

Jotkut nostavat tarotkortin joka päivä tai joka viikko ja orientoituvat näin tulevaan ajanjaksoon. Itse kuulostelen tarkkaan omaa sisäistä tuntemustani siitä, kuinka usein tunnen tarvitsevani korttien nostamista. Puntaroin myös sitä, onko minulla juuri nyt hetki aikaa keskittyä korttien herättämiin ajatuksiin, sillä en tykkää tehdä korttinostoja liian kiireessä.

Lopulta korteilta voi hakea näkulmaa lähes mihin tahansa aiheeseen. Muista, että päätöksen siitä, mitä valitset elämässä seuraavaksi tehdä, voit tehdä kuitenkin vain sinä itse.

Lue lisää siitä, kenelle tarotkortit sopivat ja miten niitä voi käyttää eettisesti tästä.

Rakkaudella, Maaria

Lähteitä:

Goldenhill, Tero: Tarot. Korttien viisaus. Like Kustannus: 2022.

Liulia, Marita & Porthan, Tiina: Tarot. Teos: 2004.

Hanki oma tarotkorttipakkasi tästä.

Suomenkieliset tarotkortit
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

Aiheeseen liittyvää

1 / 4